Câteva impresii din sediul unei multinaționale din Iași: Ce condiții au angajații, cum se muncește și de ce directorul n-are propriul birou

Vreo 16.000 de IT-iști lucrează în Iași. Nu toți au lefuri de peste 1.000 de euro, dar dacă ești bun, ai șansa să avansezi repede sau de ce nu, să pleci la o altă companie, unde ți se oferă condiții financiare superioare.
Ieri, Endava Iași a bifat 10 ani de existență în Iași. Cu o conferință de presă începută la ora anunțată, apoi un tur al birourilor în cele două sedii din Palas. N-am aflat leafa medie din firmă, cum n-am aflat nici câți bani produce pe an Endava Iași. Cam mare secretomania, dar e clar că aici salariile sunt mult peste medie. Iar banii nu sunt oferiți degeaba, mai ales că ieșenii de la Endava lucrează pentru corporații financiare renumite, firme de asigurări sau pentru companii de telecom din SUA, Marea Britanie, Germania sau din țările nordice.
Poate mai interesant a fost turul birourilor din cele două clădiri United Business Center. Vreo șapte sau opt etaje în total, unde lucrează 430 de oameni. Alți 70 vor fi angajați aici până la finele anului. Problema e dacă piața din Iași poate să și ofere oamenii necesari.

Birouri Endava e mult spus, pentru că se lucrează în spații deschise. Sunt zeci de mese mari pe fiecare etaj, fără compartimentări așa cum te-ai aștepta. Vremea birourilor înșirate de-a lungul culoarului a trecut. Companiile care vin la noi în România au împrumutat din organizarea marilor corporații europene sau de peste ocean.

La Endava, toți angajații sunt tineri, e o altă lume, ai senzația că ai nimerit într-un mega-laborator de informatică de la vreo universitate renumită. Oamenii lucrează la diverse proiecte, iar din loc în loc vezi pâlcuri de 5-6 tineri, adunați în jurul calculatoarelor. Se schimbă idei, mai sunt și figuri încruntate, dar în general atmosfera e destinsă.
Nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Pe fiecare etaj există o bucătărie. Ba chiar e și o sală cu dușuri, pentru cei care vin la slujbă cu bicicleta.

Curios, programul nu începe la oră fixă. Angajații trebuie să ajungă la muncă între 8.00 și 10.00, dar fiecare știe ce are de făcut, nu prea poți trage mâța de coadă.
Poate suna surprinzător, dar nici măcar directorul Endava Iași n-are biroul său. ci se așează la o masă alături de ceilalți angajați. Dacă e vreo ședință, atunci există încăperi separate pentru asta, nu e nici o problemă.

Peste tot sunt zone de relaxare, se poate juca tenis de masă sau poți bea liniștit o cafea. Din păcate, jurnaliștii n-au fost lăsați să facă fotografii nicăieri în cele două sedii. E totuși firmă privată, fiecare își stabilește propriile reguli.
Există totuși o discriminare la Endava: nu toți angajații pot vedea Palatul Culturii, pentru că nu toate birourile sunt orientate către cea mai fascinantă clădire din oraș.

Iașul crește frumos din explozia IT-ului. Puțini înțeleg la ce folosește șirul de liniuțe de pe ecranul computerelor, dar exportul de programe informatice lasă bani frumoși în târg prin salariile cheltuite aici. Întreg orașul are de câștigat. nu doar angajatul de la Endava sau de la celelalte companii IT, ci și dealerul de mașini, proprietarul de restaurant, taximetristul sau indirect, vânzătoarea de la Kaufland sau Auchan.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)