Preot sirian la Sfânta Liturghie de la Iași: „Trăim momente pe care lumea nu le cunoaște. Mulți mitropoliți au dispărut, iar preoții sunt decapitați”

Câteva mii de persoane au participat sâmbătă la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași, cu prilejul Hramului Sfintei Cuuvioasei Parascheva. Slujba a fost oficiată de IPS Teofan și de preotul sirian IPS Nicholas, Mitropolit de Hama.
IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei a spus în cuvântul său că îi mulțumește Mitropolitului de Hama pentru faptul că a venit la Iași în vremuri grele pentru Siria și că speră ca prin rugăciunea Sfintei Parascheva pacea să revină în această țară.

La rândul său, IPS Nicholas, Mitropolit de Hama, a afirmat în fața celor câteva mii de credincioși, că este o binecuvântare să se afle la sărbătoarea de la Iași.

„Trăim momente pe care lumea nu le cunoaște, sunt zile grele pentru noi, dar avem credința că Dumnezeu este milostiv. Noi, creștinii din Siria suferim din cauza războiului, mulți mitropoliți sunt dați dispăruți, iar preoți au fost decapitați”, a spus IPS Nicholas, care în Siria slujește într-o biserică nou construită, după ce vechiul lăcaș de cult a fost distrus în urma războiului.

IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a precizat că o situația similară, chiar dacă nu atât de dramatică, au trăit-o și preoții români în timpul comunismului.

„Același lucru am trăit și noi în anii 1950 și 1960. Atunci au înfundat pușcăriile 2.000 de preoți. Îl avem aici la Iași, printre noi, pe părintele Mina Dobzeu de la Huși, care acum are 96 de ani. În 1959 a fost exclus din Facultatea de Teologie, apoi timp de șase ani a fost întemnițat la Jilava sau Gherla. În 1988 a fost arestat din nou pentru că i-a trimis șapte scrisori lui Ceaușescu prin care îi cerea să oprească dărîmarea bisericilor. Îi ofer distincția Crucea Moldavă, pentru tot ce a făcut în vremurile de atunci”, a spus IPS Teofan, în prezența părintelui Mina Dobzeu, care a asistat la slujba de la Iași.

Sfânta Liturghie s-a desfășurat în aer liber în fața Catedralei Mitropolitane, pe o scenă instalată pe pietonalul Ștefan cel Mare, unde au urcat zeci de preoți.

Diverse

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)