Sfatul co-fondatorului Gemini CAD Systems către tineri: Înainte să te apuci de afaceri, angajează-te, fă voluntariat, intră într-o organizație. E nevoie de un bagaj solid de cunoștințe

Co-fondatorul companiei Gemini CAD Systems din Iași Traian Luca a dat joi seară câteva sfaturi tinerilor, la prima dezbatere inițiată de Clubul Fab Lab. El i-a sfătuit pe tineri să acumuleze mai întâi cunoștințe, să intre într-o firmă, iar abia ulterior să se apuce de afaceri.

„Sfatul meu: du-te și angajează-te, fă voluntariat. Învață, intră într-o organizație. Aceste experiențe te vor ajuta să pui în practică lucrurile pe care vrei să le faci. Am o frustrare enormă că nu am avut de unde să învăț”, a spus Traian Luca.

Co-fondatorul Gemini CAD Systems își amintește că în urmă cu 25 de ani a neglijat facultatea, pentru că deja se apucase de afaceri, dar că nici nu avea de unde să învețe, pentru că la Științe Economice încă erau materii din vremea comunismului.
„Nu știam atunci ce înseamnă un business și cum se face. Știa cineva atunci în România vreun model de gestionare a managementului unei firme? Azi lucrurile arată diferit, există surse de informare, sunt nenumărate locuri unde să te duci și să înveți”, a spus Traian Luca.
El susține că e bine ca în afaceri să-ți alegi o nișă pentru a putea performa și pentru a evita pe cât posibil concurența.

„Am ajuns la concluzia că e important să rămâi în bucățica pe care o înțelegi și unde poți deveni lider de piață. Și noi am fost provocați, am avut unele devieri, dar stăm pe zona noastră. Poate fi privit și ca defect de organizare a business-ului, dar permite să ajungi pe o nișă cel mai bun”, a declarat Luca.
Co-fondatorul Gemini CAD Systems le-a povestit celor veniți la dezbaterea de la FabLab că imediat după 1990 nu exista noțiunea de software în Iași, ci câteva încercări timide și că celor care intrau în afaceri li se spunea privatizați.

„Am devenit antreprenor de foame. Acest model poate fi unul de succes și chiar era în acele vremuri, pentru că orice om care deschidea un chioșculeț era socotit un fel de chiabur al satului. Dar când dispare foamea, acel antreprenor nu-și mai găsește motivația inițială, iar business-ului se duce de râpă. Trebuie găsită altă motivație. Eu am avut o idee, un vis, simțeam că pot face ceva”, a spus Traian Luca.

El a dezvăluit că inițial s-a ocupat cu informatizarea caselor județene de sănătate, dar că la scurt timp a decis, alături de Mihai Mitrică, la rându-i co-fondator al companiei Gemini CAD Systems, să pună punct colaborării cu statul.
Abia în 2004 a vândut prima licență software pentru industria textilă, după doi ani în care și-a investit toate economiile.
Gemini CAD Systems numără în prezent 121 de oameni, iar anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de 4,3 milioane de euro.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)