Fondatorul Autonom Rent a Car la Iași: ”Am început cu trei Loganuri, azi avem 4.000 de mașini”. Regula din companie: Fiecare angajat citește lunar o carte de business

Cum poți să faci business în România, cu atâtea schimbări într-un interval scurt? Fondatorul Autonom Rent a Car, Marius Ștefan recunoaște că i s-a pus adesea întrebarea asta prin diverse locuri din lume, dar că răspunsul său este mereu același: ”Văd schimbarea ca un antrenament, iar în plus am dezvoltat capacități de adaptare”.

Compania a pornit de la Piatra Neamt în urmă cu mai bine de 10 ani, iar de la trei mașini Logan s-a ajuns în prezent la 4.000.

”Am cumpărat trei Loganuri și am început în orașul de baștină, Piatra Neamț, undeva prin 2005. Apoi am ajuns la 14 mașini. Stăteam atunci în București, dar nu înțelegeam cum se face că toate mașinile erau închiriate, voiam să aflu cine le închiriază”, a povestit Marius Ștefan marți seară la Iași, unde compania sa a organizat evenimentul Moldova Business Elite.
Explicația era simplă. Mulți români plecați în străinătate veneau acasă și aveau nevoie de mașină.

”Ne-am tot extins, mai întâi în județele din Moldova, apoi în Ardeal, după care am ajuns și în București. Însă n-a durat mult și a venit criza, fiind afectat și segmentul închirierilor de mașini. Nu mai suna telefonul, a fost cumplit, piața a căzut. Am schimbat modelul în 2009, când am început să închiriem companiilor”, afirmă Marius Ștefan.

Fondatorul Autonom susține că a impus propriilor angajați câteva reguli, una dintre acestea fiind ca fiecare om din companie să citească lunar câte o carte de business.
”N-a fost simplu, a fost o rezistență mare în rândul oamenilor noștri, mai ales printre cei mai vechi în firmă. Motivul? Credeau că ei știu tot și că nu mai au nevoie să afle lucruri noi”, spune Marius Ștefan.
O a doua preocupare în companie este legată de pregătirea angajaților. Astfel, s-a ajuns ca anual, fiecare om din firmă să facă 50 de ore de training.

Fondatorul Antonom consideră că dacă vrei să reușești, atunci e necesar să nu renunți din prima, ci să încerci de cîte ori e nevoie.
”Mulți se opresc și revin la starea lor inițială. Dar și eșecul poate fi o oportunitate”, adaugă Marius Ștefan.

La evenimentul organizat de Autonom Rent a Car la Little Texas au participat peste 100 de parteneri ai companiei, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri ieșean.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)