În ce partid se va duce Chirica? Șansele unei candidaturi pe listele PSD sunt minime

Primarul Iașului Mihai Chirica e încă membru PSD, dar sunt mici șanse pentru o candidatură pe listele acestui partid la alegerile viitoare. Sunt mulți cei din PSD care spun că Mihai Chirica nu l-a ostilizat doar pe Liviu Dragnea, ci a enervat întreg partidul. Cu alte cuvinte, pesediștii nu-l mai vor candidat la primărie în 2020.

Calculul inițial al lui Chirica a fost că Liviu Dragnea va zbura de la șefia partidului și că va reuși să intre rapid în grațiile noii conduceri. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în PSD se vorbește chiar despre o iminentă excludere a lui Chirica din partid.

Ce va face primarul Iașului? Va candida independent sau se va duce către o altă formațiune?

Nici o candidatură independentă nu este exclusă, dar este puțin probabilă. Chirica va dori să facă jocurile în viitorul consiliu local, iar atsa înseamnă să meargă cu un partid pentru a trage lista de la consiliu.

Pe 24 ianuarie, Chirica, dar mai ales soldații credincioși ai acestuia, au fost văzuți la Iași alături de Victor Ponta. O variantă în 2020 ar fi așadar Pro România, moșită de Ponta și Daniel Constantin, dar care deocamdată n-are structuri în teritoriu.

Deși poate părea surprinzător, o altă soluție ar fi chiar ALDE, pe fondul relației bune cu actualul viceprimar Radu Botez, dar și cu liderul local ALDE, Varujan Vosganian. Apare aici o problemă, pentru că venirea lui Chirica în ALDE ar tensiona relațiile la centru între cele două partide.

Soluția de rezervă ar fi PMP, însă tabăra Chirica cam strâmbă din nas, pentru că o alăturare de partidul lui Băsescu ar fi riscantă.

Mai există și soluția înființării unui partid local. În acest caz este posibilă intrarea în alegeri cu listă de consilieri locali, ba chiar cu liste și la consiliul județean. Soluția nu este nouă, ci a fost adoptată pe vremuri de Simirad cu Partidul Moldovenilor. Ce s-a întâmplat știm deja, partidul lui Simirad s-a topit în final în PSD.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)