Surprizele sondajului CURS. 9 concluzii
Klaus Iohannis 43%, Călin Popescu Tăriceanu 22, Liviu Dragnea 12, Dacian Cioloș 10, Kelemen Hunor 3, Eugen Tomac 2, alt candidat 8.
PSD 37, PNL 24, ALDE 8, USR 7, Mișcarea România Împreună 5, UDMR 5, Pro România 5, PMP 4.
1. Iohannis nu are adversar la prezidențiale. Numai o gafă imensă a actualului președinte ar mai echilibra bătălia.
2. În sondaj, din zona PSD este prins doar Dragnea, probabil omul cu cea mai scăzută cotă de încredere din rândul posibililor prezidențiabili. În acest moment, Dragnea trage PSD în jos, în condițiile în care are cu 25 de puncte mai puțin decât partidul pe care-l conduce. Cu alte cuvinte, două-treimi din alegătorii PSD nu ar vota cu Dragnea la prezidențiale.
3. PSD are o mare problemă cu Liviu Dragnea. Actualul lider e o piatră de moară pentru partid. Dacă PSD nu înțelege contextul și nu îl schimbă pe Dragnea, partidul va suferi o cădere accentuată în următoarele luni.
4. Cu cât PSD întârzie cu desemnarea candidatului la prezidențiale, cu atât cresc șansele lui Iohannis. Ba chiar este posibil să câștige din primul tur (Iohannis plus Cioloș 53%).
5. Tăriceanu este mult peste partid (ALDE), dar nu mai are de unde crește. Lucrurile s-ar schimba dacă Tăriceanu ar deveni candidatul PSD-ALDE, însă varianta nu este acceptată de PSD.
6. Iohannis 43, PNL 24. O diferență uriașă care arată că liberalii nu reușesc să profite de popularitatea șefului statului. PNL nu convinge publicul, iar mesajele partidului nu prind. USR și partidul lui Cioloș vor bloca creșterea PNL.
7. De remarcat că partidul lui Ponta atinge pragul de 5 la sută. Dacă și sondajele din toamnă vor da Pro România la peste 5 la sută, Ponta poate deveni atrăgător pentru parlamentari PSD.
8. Cioloș 10 la sută. Un scor bun, în condițiile în care fostul premier nu și-a anunțat candidatura. Probabil că nici n-o va face, după ce Iohannis a spus că țintește al doilea mandat. Mișcarea România Împreună are potențial de creștere, iar o alianță cu USR ar plasa noua construcție la peste 10 la sută.
9. PMP este într-o situație dificilă (4%), iar varianta logică ar fi fuziunea (alianța) cu PNL.