Deputatul Oprea vrea măsuri pentru reducerea migrării cercetătorilor români peste hotare

Deputatul PNL Dumitru Oprea a solicitat Ministrului Cercetării şi Inovării clarificări privind măsurile luate de guvernarea PSD-ALDE în vederea stabilizării absolvenţilor de studii universitare şi a reducerii migrării cercetătorilor români peste hotare.

„În programul de guvernare PSD-ALDE, la capitolul Cercetare-Dezvoltare-Inovare, se prevede creșterea bugetului alocat cercetării cu aproximativ 30% anual, dar și crearea cadrului necesar pentru finanțarea activităților de cercetare, publice și private, pe baza planurilor multianuale. De asemenea, se propune un sistem de finanțare de tip top-down,cu implementare de tip bottom-up, pentru a permite atât dezvoltarea de noi tehnologii, cât și stabilizarea absolvenților de studii universitare și reducerea migrării cercetătorilor români peste hotare. Cu toate acestea, potrivit Eurostat, numărul românilor cu studii universitare și post-universitare care locuiesc în alt stat decât cel în care s-au născut era cu 144% mai mare în 2017 față de 2008“, a declarat parlamentarul ieşean.

În acest context, deputatul PNL Dumitru Oprea solicită informaţii privind studiile de impact, realizate la nivelul Ministerului, cu privire la efectele migraţiei tinerilor, mai ales a celor cu studii universitate şi post-universitare. De asemenea, important de aflat ce programe de finanţare au fost disponibile în ultimii doi ani pentru activităţile de cercetare cu potenţial de reducere a migrării cercetătorilor peste hotare.

SURSA: Comunicat de presă Dumitru Oprea, deputat PNL

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)