Pariul riscant al lui Mihai Chirica la alegerile europene

Iașul e plin de corturi și bannere cu George Simion, candidat independent la europene. Numai că unionistul Simion nu apare singur, ci alături de Mihai Chirica. De altfel, primarul ieșean a anunțat încă înainte de a începe balul pentru europene că merge cu Simion în aceste alegeri. Cum se explică gestul lui Chirica? Ce l-a apucat și de ce un independent? Putea sta deoparte campania asta, nu era obligat să sprijine pe nimeni.

Edilul ieșean transmite partidelor că nu intră în aceste alegeri și că nu-și asumă nici o listă. Nu europenele îl interesează pe Chirica, ci alegerile pentru primărie de anul viitor. Prin poziționarea sa de acum, Chirica lasă toate portițele deschise. Este exclusă revenirea sa în PSD în cazul în care pică Dragnea? Nu. Dacă ar fi urmat linia sa din 2017, când poza în opozantul nr. 1 din Iași la adresa lui Dragnea, atunci Chirica ar fi trebuit să aleagă un alt mesaj în această campanie. Putea spre exemplu să-și îndemne simpatizanții să voteze orice alt partid în afară de PSD. Așa era logic, dacă era consecvent până la capăt. Însă nu consecvența îl caracterizează pe primarul Iașului. Chirica urmeză modelul Simirad. Și se manifestă în politică după cum bate vântul. Când Băsescu era pe val, Simirad îi făcea curte și vota cu Băsescu, deși era președinte de CJ ales pe listele PSD. Când Năstase era stăpânul țării, Simirad și-a vărsat Partidul Moldovenilor în PSD. La fel face și Chirica. Politica oportunistului, care se duce acolo unde îi este bine.

Chirica nu poate să fie anti-PSD la europene, pentru că mare parte dintre votanții săi sunt actuali sau foști simpatizanți PSD. Nu l-am auzit pe George Simion să spună ceva de rău de PSD, deci Chirica nu riscă nimic.

De ce nu merge Chirica pe mâna Pro România? E drept că atunci când Victor Ponta și Corina Crețu au venit la Iași, Chirica a organizat la primărie un eveniment cu participarea celor doi, însă doar atât. N-a zis că votează Pro România, deși filiala din Iași e înțesată de fidelii lui Chirica. Dar primarul nu-și permite să meargă pe mâna unui partid despre care nu știe cât va lua în Iași la europene. Plus că ar ostiliza PSD-ul, partid care îi asigură sprijinul lui Chirica în Consiliul Local. Mai mult, ar fi riscant să spună că pune ștampila pe Ponta, iar partidul să ia 7 sau 8 la sută în municipiu.

Prin susținerea independentului Simion, Chirica își lasă portița deschisă și la PNL. Deocamdată, varianta trecerii sale la liberali a căzut, dar în politică e posibil orice. Chirica și-ar dori sprijinul unui partid mare, pentru a nu avea emoții la alegerile pentru primărie, dar deocamdată nu prea are variante.
Revenind la tandemul cu Simion, pariul lui Chirica e unul riscant. Punându-și poza pe afișe alături de George Simion, Chirica își asumă și rezultatul lui Simion pe Iași. Dar dacă scorul pe oraș va fi dintr-o cifră? Cum ar suna ca în Iași un candidat susținut de primar să aibă un rezultat mediocru?

Alegerile europene se anunță tare interesante, inclusiv la Iași. Vom afla nu doar cum stau PSD, PNL, USR-PLUS, PMP sau ALDE, ci și de unde pleacă Mihai Chirica în propria campanie pentru localele de anul viitor.

Comentariu

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)