Două sondaje de opinie plasează PNL pe primul loc. Totul depinde de prezența la vot

Cât va fi prezența la urne duminică 26 mai? Nimeni nu poate spune cu exactitate, însă se observă un interes în creștere al alegătorilor. Pe Facebook atmosfera seamănă cu cea de la alegerile prezidențiale din 2014. Unii îndeamnă ca lumea să vină la vot dimineață pentru a nu aglomera secțiile spre seară, când de regulă votează tinerii.

Ieri au apărut două sondaje de opinie, iar ambele dau PNL în frunte.

PNL crește în opțiunile de vot, ajungând la 28,5%. PSD adună 21,1%, în scăderefață de aprilie, iar a treia formațiune în opțiunile participanților la sondajul IMAS, realizat la comanda Europa FM, este Alianța 2020 USR – PLUS, cu 19,6%.

Un sondaj al companiei Novel Research realizat săptămâna trecută și consultat de G4Media.ro prognozează o prezență de 41% la alegerile europarlamentare de duminică.

Raportat la electoratul care are definită clar opțiunea de vot și decizia de a participa la vot, PNL conduce cu 28,1%, urmat la mică distanță de PSD (27,8), Alianța USR PLUS (14,8%), ALDE (7,9%), Pro România (7,6%), PMP (6,7%) și UDMR (5%).

Distanța dintre PNL și PSD ar crește dacă electoratul nehotărât să meargă la vot se decide să se prezinte la urne: liberalii sunt cotați cu 28,7%, iar social-democrații cu 25,9%.

Sondajul a fost realizat de Novel Research în perioada 14-19 mai, prin interviuri față în față la domiciliul persoanelor intervievate. Eșantionul a fost de 1.219 respondenți, iar marja de eroare de +/- 4%

Sondajul mai arată că președintele Iohannis a crescut la capitolul încredere cu 5-6 puncte procentuale de la anunțarea referendumului.

Diferențele din sondaje pot fi ușor explicate: totul depinde prezența la urne. Dacă la vot vin 32-34% dintre alegători, foarte posibil PSD va avea câteva procente în față. Dacă prezența trece de 40 la sută, atunci liberalii au toate șansele să câștige alegerile.

Politica, Sondaje

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)