Dumitru Oprea despre problemele bugetare lăsate de PSD: Economia e în haos în urma sutelor de modificări fiscale

“Ce rămâne după PSD știm deja și putem să o spunem oricând: un dezastru economic pentru România. Nu știm exact dimensiunile, dar previziunile analiștilor sunt sumbre. Potrivit Consiliului Fiscal, bugetul pe 2019 va depăși ținta de deficit agreată cu Uniunea Europeană, iar 2020 se arată mult mai problematic, cu importante creșteri de cheltuieli prevăzute de legile date de PSD.
Cea mai mare dificultate pentru viitorul guvern o reprezintă ținerea sub control a deficitului bugetar, în condițiile în care majoritatea consultanților consideră că ținta de 3% este nerealistă. România sub PSD s-a îndatorat zilnic cu sume uriașe la dobânzi imense pentru a-și asigura cheltuielile curente, cu toate că premierii pesediști se lăudau că am fi devenit „tigrul Europei“.

Dacă au crescut cheltuielile bugetare pe salarii, nu același lucru s-a întâmplat cu investițiile, care au scăzut la un nivel ce se va reflecta pe termen mediu și lung în evoluția României. Dacă este să vorbim doar despre Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), vedem că se alocă sume modeste pentru investiții mici, îndeosebi în mediul rural. Dar unde sunt marile proiecte de infrastructură? Nimeni de la PSD nu ne poate lămuri, deși s-au schimbat trei premieri și au fost lansați miniștri „fără număr“.

În continuare, faptul că nu am reușit să absorbim fondurile europene (de care PSD s-a temut atât de mult, știind că odată cu ele vin și verificări la sânge), alături de presiunea pusă pe mediul privat nu fac decât să limiteze capacitatea de investiții pentru următorul an.

Toată fiscalitatea a fost bulversată de PSD, prin măsuri arbitrare, care şi-a invalidat propriul Cod Fiscal, adoptat pe vremea lui Ponta. Economia e în haos în urma sutelor de modificări fiscale. Acestea, alături de încercarea de slăbire a justiției independente și a statului de drept, nu au făcut decât să alunge investitorii și să transforme economia românească într-una volatilă.

Pe scurt, acum, când PSD părăsește guvernarea, România pășește pe o pojghiță de gheață. Inflația a crescut la un nivel alarmant, deficitul bugetar asumat nu poate fi respectat. Mai mult, măsurile macroeconomice luate de guvernele PSD sunt atât de arbitrare, încât economia la nivel național a fost destabilizată.

Din nefericire, dacă vom asista la o nouă criză economică, vom întâmpina probleme pe care nici măcar nu le putem prevedea. Aceasta este moştenirea PSD-ALDE!“

SURSA: Declarație de presă Dumitru Oprea, deputat PNL

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)