Dumitru Oprea: Viitorul României se construiește şi prin reformarea Parlamentului României

“Blocajul în care PSD a dus statul, din punct de vedere al actului legislativ, este încă greu de explicat și de analizat. El s-a manifestat prin utilizarea discreționară a unei majorități parlamentare pentru a schimba după bunul plac legile sau regulamentele. Apogeul probabil că a fost atins prin crearea comisiei conduse de Florin Iordache pentru a salva de Justiție pe toți susținătorii lui Liviu Dragnea, în frunte cu acesta.

In aceste zile ne dăm seama că avem nevoie de schimbarea raporturilor dintre stat și cetățean. Guvernarea PSD și întregul şir de abuzuri comise ne-au arătat cât de fragilă este încă democrația, că folosirea legii în scop personal nu mai poate fi tolerată sub nici o formă.

Legea reprezintă coloana vertebrală a unui stat. Pentru a fi funcțională are nevoie de două seturi de coordonate. În primul rând, trebuie să privească interesul general, să se raporteze la întreaga societate, ca un corp unitar. În al doilea rând, trebuie să arate consecvență și unitate, pe scurt, previzibilitate. În acest moment, corpul legislației este prea ușor la îndemâna unui „carnasier“ cum s-a dovedit a fi PSD, care în numele intereselor de grup a călcat în picioare tot ce i s-a ivit în cale din principiile democratice și din interesul comun.

Susțin că este nevoie de un efort de restabilire a misiunii Parlamentului în România, pentru a îl feri de derapaje instituționale. Acest lucru presupune o deschidere tot mai puternică a Legislativului către societatea civilă. Cota mică de încredere în toate barometrele de opinie publică a Parlamentului este un simptom clar al drumului greșit pe care ne aflăm.

Sunt teme importante de reflecție și cărora, în chip evident, nu le poate fi găsită o soluție peste noapte. Avem nevoie să construim, în mod așezat, o democrație funcțională, una care să nu fie supusă toanelor celor cărora le trece prin cap, ca lui Dragnea, să-și ia țara pe persoană fizică.

Este necesară o majoritate parlamentară care să fie mandatată, de-a lungul unui întreg ciclu electoral, să facă aceste schimbări României. Următorul legislativ trebuie să aibă această menire, de a reface puterea legislativă, de a îi reconferi autonomie și de a reclădi principiile democrației în România, atât de viciate de strâmbătatea PSD.

Parlamentul trebuie refăcut, și în sine, și în ochii cetățenilor, ca o instituție și o putere de încredere, ce urmărește binele națiunii. Pentru aceasta ne propunem o agendă legislativă curajoasă, reformistă, bazată pe consultări și dezbateri, cu cei din Guvern, cu societatea civilă, cu magistrații, cu absolut toate părțile implicate. În acest mod, vom construi viitorul unei Românii normale.“

SURSA: Declarație de presă Dumitru Oprea, deputat PNL

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)