Firma ieşeană RomSoft asigură tehnologia Blockchain pentru medicamente mai sigure

Compania RomSoft din Iași cercetează modul în care beneficiile tehnologiei blockchain pot fi aplicate în industria farmaceutică, alături de nume importante din industrie, printre care Novartis, AstraZeneca, Bayer, GSK.

Aceste activități de cercetare se desfășoară în cadrul proiectului PharmaLedger în care, alături de Novartis, RomSoft este coordonator tehnic al blockchain-ului pe care va fi construită platforma.

Obiectivul principal al proiectului PharmaLedger este să construiască prin consensul tuturor actorilor din industrie o platformă care să folosească avantajele tehnologiei blockchain în scopul de a oferi medicamente și tratamente noi în timp mai scurt, dar și pentru a asigura autenticitatea și trasabilitatea pe întregul lanț de distribuție.

Ce probleme ale industriei farma ținteste noua platformă

PharmaLedger își propune să asigure transparența traseului medicamentelor pentru a elimina falsurile, iar acest lucru se poate realiza exploatând unele avantajele intrinseci ale tehnologiei blockchain, cum ar fi trasabilitatea și imutabilitatea datelor.

În general, falsficatorii țintesc medicamente scumpe, folosite în tratamentul cancerului sau al unor afecțiuni rare. Medicamentele contrafăcute reprezintă o piața de miliarde de euro anual. Pentru industria farma acestea reprezintă pierderi, dar și mai mare decât problema pierderilor financiare este cea a vieților omenești, care este una foarte greu de contorizat în prezent.

Provocări și concepte inovative

Pentru că tehnologia blockchain este aplicată în tranzacțiile cu criptomonede, oamenii fac asocierea cu domeniul bancar și pot crede că datele sunt securizate.

De fapt, tehnologia asigură o transparență absolută a ceea ce se întâmplă în interior. Ea asigură doar trasabilitatea și imutabilitatea datelor, nu și partea de data privacy. Dacă trebuie să asiguri protecția datelor, acest aspect devine o problemă.

De exemplu, o mare provocare a industriei farmaceutice este legată de realizarea studiilor clinice. Pentru că nu trebuie doar să convingi oamenii să se înroleze, dar trebuie să le asiguri confidențialitatea datelor personale și medicale, și trebuie să gestionezi cazurile de drop-outs (pentru că ei au dreptul de a renunța oricând, iar acest lucru implică pierderea permisiunii de utilizare a datelor). În acel moment trebuie să poți scoate din sistem orice rezultate care se referă la acei pacienți.

În cadrul platformei PharmaLedger, RomSoft a venit cu o abordare orientată pe rezolvarea acestor provocări specifice.

Omul simplu, pacientul în acest caz, nu va trebui să știe nimic despre tehnologia blockchain dacă nu dorește acest lucru. El va interacționa în continuare cu aplicații web sau de pe telefonul mobil, care au interfețe prietenoase și care îl ajută să rezolve imediat o problemă sau să afle răspunsuri la întrebările pe care le are.

Blockchain – o tehnologie a viitorului

A învăța despre avantajele blockchain nu este un lucru cu totul inutil, chiar dacă nu suntem programatori. Deși layerul de blockchain al unei aplicații poate fi atât de abstractizat încât la nivel de utilizator nici măcar să nu realizezi că este folosit, cunoașterea avantajelor acestei tehnologii te poate ajuta atunci când te afli în poziția de a alege între un sistem clasic și unul care foloseste blockchain.

Pe lângă industria farma, sunt multe domenii în care utilizarea tehnologiilor blockchain poate aduce avantaje majore.

Dar, bineînțeles, cum de obicei intermediarii sunt și decidenți, avantajele blockchain pot fi tocmai motivele pentru care aceștia evită folosirea lui.

De aceea oamenii trebuie să afle ce se poate face, ca să poată pune presiune pe decidenți, și încet-încet să forțeze soluțiile cele mai bune pentru societate și nu pentru un grup restrâns.

Deși va mai dura un timp, există premisele ca tehnologiile de tip blockchain să poată ajuta la construirea unei societăți mai echitabile și mai sigure.

***

PharmaLedger este un proiect de cercetare cu durata de 3 ani, desfășurat în cadrul unui program Orizont 2020. Proiectul este finanțat de Innovative Medicines Initiative (IMI) și Federația Europeană a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice (EFPIA). Din consorțiu fac parte 29 de parteneri, dintre care 12 companii farmaceutice globale.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)