Dumitru Oprea: SUA-România, o prietenie care trebuie să continue

Parteneriatul strategic dintre România și Statele Unite ale Americii trebuie să continue indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA. România a căpătat, în contextul modificărilor geopolitice de la nivel mondial din ultimii ani, o poziție cu adevărat geostrategică în Europa. Țara noastră formează granița de Est pentru Uniunea Europeană și pentru NATO, iar acest lucru vine la pachet cu o responsabilitate majoră.
Pe de o parte, România are aproape un regim politic care nu s-a împăcat cu ideea că nu mai are influența de altă dată în acest spațiu. Rusia reprezintă, din acest punct de vedere, o amenințare, nu atât militară (căci umbrela NATO ne protejează), cât mai ales cibernetică și economică.

România este aproape de state cu regimuri autoritare, care ar dori să impună Europei un alt sistem de valori și care pun permanent presiune pe democrația Occidentului și, implicit, pe firava democrație românească.

Securitatea oferită de Washington este de netăgăduit și reprezintă unul dintre cele mai mari câștiguri obținute de România în ultimii 30 de ani.

În octombrie, guvernul de la București semna acordul bilateral cu SUA de tip foaie de parcurs privind cooperarea în domeniul apărării pentru perioada 2020-2030. Acordul oferă o garanție suplimentară a angajamentului Statelor Unite de a ajuta România să se apere împotriva intervențiilor unor forțe străine și să își păstreze integritatea granițelor.

Statele Unite au ajutat România să amplaseze prima dintre cele 7 baterii de rachete Patriot. Sisteme de rachete HIMARS, sisteme de apărare de coastă, avioane de luptă, elicoptere, alte sisteme și echipamente de apărare, și, cel mai important, personal militar american suplimentar în curs de dislocare către România.

Ambasadorul SUA la București a declarat, tot în octombrie, că Statele Unite recunosc importanța României, un aliat loial, în regiunea Mării Negre și a Flancului Estic al Europei.
Războiul cibernetic este noul tip de conflict al modernității. Luptele nu se mai duc cu arme, cât mai ales pe cale electronică. România are nevoie să își întărească apărarea spațiului cibernetic, fiindcă atacurile cibernetice pot fi devastatoare și pot provoca daune de miliarde de dolari.

Parteneriatul strategic cu SUA are însă beneficii dincolo de chestiunile de apărare. Rezervele României de gaze naturale din platforma Mării Negre sunt foarte însemnate, iar anul viitor va începe exploatarea lor cu o companie româno-americană. De asemenea, prin acordul semnat la Washington în octombrie, România va beneficia de 8 miliarde de dolari pentru retehnologizarea și dezvoltarea reactoarelor de la Cernavodă. SUA au anunțat deja că vor sprijini realizarea unei autostrăzi și o cale ferată care să lege Marea Neagră de Marea Baltică, o stimulare majoră a economiei României, a Poloniei și a întregii regiuni din Europa de Est.

Așadar, guvernul de la București trebuie să mențină o relație foarte bună cu SUA!

SURSA: Comunicat Dumitru Oprea, deputat PNL

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)