O şcoală din comuna Răducăneni a intrat în reparaţii, iar cursurile au loc în condiţii greu de imaginat, într-o clădire închiriată de Primărie. Deputata USR PLUS Monica Berescu cere explicaţii, dar Primăria din comună amână răspunsul

Copiii de la şcoala Roşu din comuna Răducăneni învaţă în condiţii greu de acceptat în secolul 21. Sălile de curs nu sunt zugrăvite, pardoseala lipseşte, uşile şi ferestrele nu se închid, iar copiii şi profesorii stau îmbrăcaţi la ore pentru că în clase este frig. De asemenea, în ciuda faptului că suntem în plină pandemie, în clădire nu sunt asigurate condiţiile minime pentru păstrarea igienei. Nu există apă şi nici săpun.

Deputatul USR PLUS Monica Berescu susţine că a primit la cabinetul parlamentar o sesizare în acest sens şi că ulterior a trimis mai multe adrese către IŞJ, Ministerul Educaţiei, dar şi către Primăria Răducăneni, solicitând explicaţii în acest sens.

“Până în prezent, doar IŞJ a răspuns acestei solicitări, prezentând rezultatele propriilor investigații. Astfel, am aflat că există un proiect de modernizare finanțat de către Ministerul Dezvoltării, dar al cărui termen de finalizare a fost amânat la finalul anului trecut pentru 2022. Pe perioada acestor lucrări, Primăria Răducăneni a închiriat o clădire de la o persoană fizică, în scopul desfășurării activităților didactice în anul școlar 2020 – 2021“, a precizat deputatul USR PLUS, Monica Berescu.

Potrivit deputatei Berescu, primăria din Răducăneni plătește chirie pentru o clădire care a rămas în secolul trecut din perspectiva condițiilor de studiu.

“Am trimis până acum două adrese către Primăria Răducăneni, pe 18 februarie și 11 martie, la care nu am primit niciun răspuns până în prezent. Această lipsă de comunicare îmi ridică semne de întrebare privind modul în care autoritățile de acolo înțeleg ce înseamnă transparența instituțională. Situația de fapt este simplă: primăria din localitate a închiriat de la o persoană fizică o clădire cu condiții improprii pentru desfășurarea actului educațional, pe criterii necunoscute, refuzând în același timp să răspundă întrebărilor adresate de un parlamentar“, adaugă deputata USR PLUS.

Ea spune că a trimis o nouă adresă către primăria Răducăneni, în care edilul este rugat să lămurească de ce a ales clădirea respectivă pentru desfăşurarea cursurilor şi dacă există toate avizele necesare. De asemenea, deputata de Iaşi vrea să afle de la cine este închiriată acea clădire şi care este cuantumul chiriei. În plus, parlamentarul solicită lista lucrărilor de investiţii preconizate pentru a asigura condiţiile normale de studiu.

“Este inacceptabil ca o primărie să cheltuiască banii cetățenilor în mod nejustificat, susceptibile de conflicte de interese“, mai afirmă deputata USR PLUS, Monica Berescu.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)