Liderul USR PLUS Iaşi Monica Berescu, după revocarea ministrului Vlad Voiculescu: Adevărata miză are legătură probabil cu organizarea unor concursuri transparente pentru directorii Caselor de Asigurări de Sănătate

Sunt tensiuni mari în coaliţie după revocarea ministrului Sănătăţii. Vlad Voiculescu a fost revocat din funcţia de ministru al Sănătăţii, premierul Florin Cîţu transmiţând preşedintelui Klaus Iohannis documentele necesare, iar decretul a fost semnat de preşedinte. Şi secretarul de stat Andreea Moldovan a fost eliberată din funcţie, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial.

Co-preşedintele USR PLUS Iaşi, deputatul Monica Berescu, susţine că miza demiterii ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este legată de concursurile pentru şefia Caselor de Asigurări de Sănătate din judeţe.

Monica Berescu a scris, pe Facebook, că Vlad Voiculescu este singurul ministru al Sănătăţii care s-a luptat cu mafia din sistemul medical şi că acesta a fost demis pe baza “unui pretext pueril”.

“Adevărata miză a demiterilor are legătură probabil cu organizarea unor concursuri transparente pentru directorii Caselor de Asigurări de Sănătate din fiecare judeţ. Astfel, ar fi fost tăiate tentaculele caracatiţei din sistemul medical de la un portofel uriaş, de 45 de miliarde de lei”, a declarat liderul USR PLUS Iaşi, deputatul Monica Berescu.

UPDATE: După reuniunea conducerii naţionale USR PLUS, deputatul Monica Berescu a revenit cu un comentariu pe larg pe tema revocării ministrului Sănătăţii:

“Reformele adevărate și eficiente se produc doar prin voință politică și prin cooperare; indiferent de popularitatea unor decizii sau a altora. Decizia de astăzi a premierului Cîțu – de a îl demite pe ministrul sănătății – denotă în primul rând o lipsă de asumare a unor reforme structurale, asumate prin programul de guvernare al coaliției și prin votul de încredere pe care Parlamentul l-a oferit acestui guvern la investire.

Vlad Voiculescu este unul dintre oamenii care și-a asumat cu subiect și predicat reforma sistemului medical și care a adus în echipa ministerului cei mai buni specialiști și experți medical din România. Și a făcut ceea ce are de făcut un ministru: a coordonat o echipă de oameni foarte competenți care au demarat acțiuni specifice pentru elimina corupția din sistemul de sănătate și pentru a transparentiza funcțiile publice. Cele mai multe scandaluri de corupție și trafic de influență au ținut prima pagina a ziarelor cu foști 3 miniștri ai sănătății și cu o armată de directori din casele de asigurări sau spitale care își băteau joc de români, de pacienți și de banul public.

Demiterea ministrului Sănătății este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern funcțional în timp ce țara traversează o criză de sănătate fără precedent. Decizia de revocare a lui Vlad Voiculescu nu este justificată, a fost o discuție luni în coaliție și părea că s-au clarificat lucrurile și s-au stabilit pașii următori. Premierul nu a făcut o evaluare, a luat o decizie fără argumente, având în vedere viitoarele alegeri din PNL, pentru a liniști vocile contra din partid.

Încă din prima zi a mandatului său, Vlad Voiculescu a început un proces de reforme și de transparentizare a sistemului, reforme pentru care s-a angajat întreaga coaliție, inclusiv domnul Cîțu atunci când a primit invitația de a-și asuma rolul pe care încă îl deține.

Vlad Voiculescu: a făcut în câteva luni ceea ce alți miniștri ai sănătății nu au fost capabili să facă într-un mandat întreg. Probabil ce a deranjat cel mai tare a fost faptul că a dispus transparentizarea modului în care sunt cheltuiți cele aproape 10 miliarde euro, bani pe care îi controlează cei care ocupă funcția de directori CAS:

-        A anunțat în premieră că se organizează concursuri toate funcțiile de director pentru Casele de Asigurări de Sănătate din toată țara și a îndemnat profesioniștii să aplice la aceste posturi.

-        Ministrul sănătății a demonstrat că transparența este valabilă doar dacă se manifestă 100% și a scos la lumină achizițiile din sănătate, inclusiv UNIFARM și ONAC.

-        Vlad Voiculescu a decis prioritizarea testelor de tip PCR în instituțiile publice,  atunci când există disponibilitate, punând la risc în acest fel afaceri de milioane de euro.

-        Ordinul inițial care permitea testarea prioritară la privat fusese dat de ministrul PNL Tătaru în 2020.

-        Echipa de lucru condusă de Ministrul Sănătății a realizat un set de proiecte depuse prin PNRR pentru care a fost lăudat  și în urma căruia sistemul de sănătate va primi 3 miliarde de euro

Din păcate pentru România, premierul a făcut jocul unor orgolii politice și a unor tabere de interese. Este absolut ridicol să demiți un om fără să poți demonstra că acesta nu și-a făcut datoria.”

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)