Monica Berescu, deputat USR PLUS: Riscul producerii de incendii în unele spitale din Iaşi este iminent. Ne aflăm în faza unei bombe cu ceas care ticăie tot mai repede

Deputatul USR PLUS Monica Berescu susţine că riscul producerii de incendii în unele spitale din Iaşi este iminent şi că suntem în faza unor bombe cu ceas din cauza instalaţiilor electrice uzate şi a improvizaţiilor în special din secţiile ATI.

Monica Berescu afirmă joi într-un comunicat de presă că incendiul produs la începutul săptămânii la spitalul de copii Sfânta Maria readuce în atenţie problema instalaţiilor electrice învechite din mai toate unităţile medicale ieşene.

Potrivit deputatului ieşean USR PLUS, aceste instalaţii electrice reprezintă “un pericol real și iminent pentru integritatea și viața pacienților, atât timp cât ele rămân subdimensionate și supraîncărcate“.

Monica Berescu a declarat că securitatea unităților medicale din județul Iași intră în atribuţiile mai multor instituții, însă niciuna dintre ele nu are o centralizare despre investițiile realizate în modernizarea instalațiilor electrice, date despre mentenanța instalațiilor tehnice și sistemele de stingere ale incendiilor.

“Ne aflăm în faza unei bombe cu ceas, care ticăie din ce în ce mai repede și în care riscul unor incendii devine iminent. Sunt cel puțin cinci unități medicale din Iaşi în care instalaţia electrică este uzată şi/sau cu improvizaţii în zona ATI, conform informațiilor oferite de DSP Iaşi. Solicit public managerilor de spitale, UAT-urilor, conducerilor ISU și DSP Iași să facă toate demersurile necesare pentru a moderniza urgent toate instalațiile electrice din unitățile medicale. Este esențial că acest proces să înceapă în secțiile ATI, pentru că sunt cele mai expuse incendiilor, iar pacienții sunt vulnerabili”, a declarat Monica Berescu, deputat USR PLUS Iași.

Parlamentarul ieşean a mai precizat că Direcţia de Sănătate Publică din Iaşi i-a comunicat că deține doar parțial informații despre investiții, starea tehnică și sistemele de stingere a incendiilor din spitale.

“Totuși, după tragedia de la Piatra Neamț, au fost efectuate controale comune DSP – ISU la spitalele ieșene, iar concluziile acestora au fost incluse în răspunsul oferit de către DSP. Una dintre neregulile principale constatate și care ne dă fiori, este aceea că nu se asigură complet condițiile privind limitarea propagării focului și fumului în interiorul construcțiilor în toate unitățile spitalicești. Cu alte cuvinte, există șanse foarte mari ca un incendiu să se dezvolte rapid și să cuprindă secții întregi, în lipsa măsurilor de prevenție“, a mai spus deputatul USR PLUS, Monica Berescu.

Politica, Sanatate

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)