Mihai Chirica anunţă că vom avea Sărbătorile Iaşului în acest an: Lucrăm cu două scenarii, cu pandemie mare şi cu pandemie mică, că fără pandemie nu se poate

Primarul Mihai Chirica a anunţat că în acest an vor fi organizate Sărbătorile Iaşului, edilul precizând că din fericire nu mai sunt alegeri şi “nu vor mai creşte metale preţioase în zonă“, aluzie la incidentele de anul trecut când mai multe persoane au forţat gardurile metalice din zona Catedralei Mitropolitane.

Chirica a spus că la mijlocul lunii octombrie vor fi organizate Sărbătorile Iaşului, dar că sunt luate în calcul două scenarii, în funcţie de evoluţia pandemiei.

“Vom avea în acest an Sărbătorile Iaşului. Lucrăm cu două scenarii: cu pandemie mare şi cu pandemie mică, că fără pandemie nu se poate. Dacă e cu pandemie mică, adică exact ce se întâmplă în momentul de faţă, atunci va fi şi spectacol, cum aveam pe vremuri, inclusiv cu foc de artificii. Dacă e cu pandemie mare şi nu ne dă voie să ne apropiem unii de ceilalţi. atunci vom folosi scaune ca să ştim cum dirijăm oamenii şi ne vom duce către un spectacol clasic“, a spus primarul Mihai Chirica, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că Iaşul are nevoie de sărbători şi că acestea vor fi sigur organizate.

“Ne vom consulta, sigur că da, şi cu Mitropolia. Am avut o primă discuţie cu ÎPS Teofan, iar săptămâna care vine vom discuta să vedem cum ne integrăm cu sărbătorile religioase pentru a vedea măsurile pe care le vom lua“, a afirmat primarul Chirica.

El a spus că din fericire nu mai avem în acest an alegeri şi speră că nu vor mai exista incidente cum s-a întâmplat anul trecut, când zeci de persoane au forţat gardurile metalice din jurul Catedralei Mitropolitane şi s-au îmbrâncit cu jandarmii, pentru că nu erau de acord cu restricţiile impuse de autorităţi.

“Din fericire nu mai sunt alegeri şi nu vor mai creşte metale nobile prin zonă. Am scăpat. Sigur că se vor mai căţăra unii sau alţii pe garduri, să ne arate cât sunt ei de aproape faţă de Dumnezeu. Cu cât gardul e mai înalt, cu atât unii consideră că sunt mai aproape de Dumnezeu. Dar le vom demonstra că putem face şi sărbătoare religioasă şi sărbătoare laică cu măsuri de protecţie, astfel încât să nu mai politizăm aceste sărbători“, a declarat Mihai Chirica.

Zeci de mii de credincioşi sunt aşteptaţi la Iaşi în fiecare an, în luna octombrie, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, care sunt scoase din incinta catedralei şi apoi sunt depuse într-un baldachin amenajat în curtea lăcaşului de cult.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Administratie

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)