Şeful PNL Iaşi: Reluarea de la zero a cercetărilor în Dosarul Revoluţiei poate să conducă la absolvirea de vinovăție a celor responsabili. Trecerea timpului riscă să ducă la deteriorarea ori pierderea probelor

Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, susţine că reluarea de la zero a cercetărilor în Dosarul Revoluţiei poate să conducă la absolvirea de vinovăţie a celor responsabili, el precizând că trecerea timpului riscă să ducă la deteriorarea ori la pierderea unor probe.

Totodată, el solicită înfiinţarea unui serviciu specializat în cadrul Parchetului General pentru investigarea infracțiunilor împotriva umanității, genocid, precum si alte tipuri de infracțiuni ca instigare la ură sau negarea Holocaustului.
“Reluarea de la zero a cercetărilor poate să conducă, în primul rând, la absolvirea de vinovăție a celor responsabili, prin lentoarea cu care o astfel de anchetă se desfășoară. Practic, există probabilitatea ca, în eventualitatea finalizării cercetărilor, să nu mai avem în viață făptașii pentru a fi trași la răspundere. Mai apoi, trecerea timpului riscă să ducă la deteriorarea ori pierderea probelor, voluntar sau involuntar, asupra unor fapte petrecute în urmă cu mai bine de trei decenii și, totodată, dispariția fizică a martorilor”, se arată într-un comunicat transmis joi de liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru.

Deputatul liberal susţine că modul în care a fost instrumentat Dosarul Revoluției este “o nouă palmă dată istoriei și o dovadă a ignoranței față de adevărul faptelor sângeroase petrecute în Decembrie 1989″.

“Întoarcerea definitivă a dosarului la Parchetul Militar și reluarea completă a anchetei, pe fondul neregulilor descoperite în rechizitoriu, conduce la o serie de riscuri pe care nu ni le mai putem permite la 32 de ani de la Revoluție. (…) De aceea, consider că este nevoie de acțiuni urgente, respectiv de creare a unui serviciu specializat în cadrul Parchetului General pentru investigarea infracțiunilor împotriva umanității, genocid, precum si alte tipuri de infracțiuni ca instigare la ură sau negarea Holocaustului. Un astfel de serviciu specializat ar putea avea priceperea și resursele necesare pentru a desfășura, cu celeritate, o anchetă minuțioasă astfel încât cei responsabili de suferințele Revoluției din 1989 să dea socoteală în fața justiției”, adaugă deputatul liberal.

El consideră că demersul de înființare a unui serviciu dedicat în cadrul Parchetului General trebuie să fie dublat de o amplă anchetă asupra modului în care Dosarul Revoluției a fost tergiversat.

“Fac un apel către Ministerul Justiției, Parchetul General și CSM ca, prin mecanismele de control (Inspecția Judiciară) să demareze o anchetă complexă cu privire la cei care au instrumentat în mod greșit acest dosar. Este inadmisibil ca, în fața acțiunilor evidente, recunoscute de paginile de istorie și de toți cei care au trăit momentul Revoluției din 1989, instituțiile să eșueze în scoaterea la lumină a adevărului. Românii care și-au pierdut părinții, rudele și apropiații pe urma crimelor Revoluției, cei care au rămas cu suferințe și sechele, merită să cunoască adevărul și vinovații pentru crimele împotriva umanității petrecute în sângeroasa perioadă din Decembrie 1989″, adaugă liberalul Alexandru Muraru.

Totodată, Muraru susţine că “după o epopee de peste 30 de ani, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu încă se bucură de libertăți și privilegii, deși au pe conștiință regizarea crimelor împotriva umanității comise în timpul Revoluției din 1989″.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri, definitiv, că Dosarul Revoluţiei trebuie retrimis la Parchetul Militar pentru completarea rechizitoriului. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Jusţiei au precizat că s-au avut în vedere unele aspecte considerate neregularităţi ale rechizitoriului, precum înlăturarea unor probe (înscrisuri). “Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mişcare a acţiunii penale), nu s-a reţinut să fie afectată de motive de nelegalitate”, a transmis PICCJ.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)