Deputatul Alexandru Kocsis povesteşte cum a fost agresat Ludovic Orban de protestatarii AUR la intrarea în Parlament

Momente tensionate azi la Parlament, unde AUR a avut programat un protest. Liderul de la Forţa Dreptei, Ludovic Orban a fost agresat în drumul său către Camera Deputaţilor.
Alexandru Kocsis, deputat, descrie în amănunt pe pagina sa de Facebook ce i s-a întâmplat lui Orban: “Lovituri ȋn tibie, ȋn coaste, scuipat, ȋnjurat, fără că golanii respectivi să aibe habar de ce“:

“Ce i s-a întâmplat lui Ludovic Orban, astăzi, în fața Parlamentului, nu a fost un scuipat pe obrazul său, așa cum ar putea crede golanii care au făcut asta. Este un scuipat pe obrazul democrației, iar acest scuipat a devenit posibil cu concursul Jandarmeriei.
Nu aș fi scris acest mesaj dacă nu vedeam, acum, pe seară, comunicatul revoltător al Jandarmeriei. Un comunicat în care se fuge de responsabilitate, dar și mai grav, se minte cu nerușinare când se spune că „În niciun moment, nu a fost interzis accesul demnitarilor prin intrarea din dreptul Camerei Deputaţilor”.
Ba a fost interzis și tocmai această decizie stupidă sau intenţionată (din două una) a fost cea care a favorizat evenimentele revoltătoare ce au urmat.
Ludovic Orban folosește metroul și merge pe jos spre Parlament, traversând parcul Izvor. Nu de azi, ci zi de zi, în fiecare zi. Intrarea pe care o folosim cu toţii, deputaţi sau angajaţi ai Camerei Deputaţilor, este cea dinspre Parcul Izvor, cu indicativele S1 şi S2.
Astăzi, acea poartă era ȋnchisă, la propriu, şi păzită de un dispozitiv de jandarmi. În afara porţii, cateva sute de protestatari AUR ȋmpărţiţi ȋn mai multe grupuri, ca să acopere o lungime mai mare, probabil şi mai multe porţi de intrare şi ieşire.
Absolut niciun parlamentar din Forţa Dreptei nu a fost anunţat că astăzi nu se mai face intrarea pe la S1 sau S2. Ceilalţi, cumva, au fost anunţaţi, deoarece parcarea care ȋn mod obişnuit este plină, astăzi era goală.
Când Ludovic Orban a ajuns la poartă, a cerut să fie lăsat să intre. I s-a transmis că accesul nu se face pe acolo şi a fost ȋndrumat către poarta C1, intrarea de la Senat. Pentru a ajunge la C1 ar fi trebuit să treacă printre sute de protestatari furioşi. A cerut să se ia legătura cu şeful de dispozitiv şi să i se permită accesul, aceea fiind intrarea zilnică către Camera Deputaţilor şi a fost refuzat. Este o minciună că i s-ar fi propus “folosirea autospecialei jandarmeriei pentru deplasarea în siguranţă către o altă intrare” şi ar fi refuzat. Refuza 100%, dar nu s-au făcut astfel de propuneri. Doar a fost ȋndrumat să se deplaseze către altă intrare, cea a senatorilor.
A trecut prin primul grup de protestatari fără incidente. După al doilea grup, câţiva protestatari au ȋnceput să ȋl apostrofeze şi să se ţină după el. La acel moment, câţiva jandarmi care au intuit pericolul au părăsit dispozitivul şi l-au flancat pentru a-l proteja. La un moment dat a fost observat de deputaţii AUR care se aflau acolo pentru a agita mulţimea şi pentru a instiga şi cei din jurul său au devenit deodată foarte agresivi. Lovituri ȋn tibie, ȋn coaste, scuipat, ȋnjurat, fără că golanii respectivi să aibe habar de ce, care este poziţia lui Ludovic Orban sau a parlamentarilor Forţa Dreptei faţă de legile pentru care indivizii respectivi susţineau că veniseră să protesteze.
Un singur parlamentar AUR, Antonio Andrusceac, care poate fi văzut şi pe filmări, a intervenit, cât de energic a putut şi a făcut scut ȋn jurul lui Ludovic Orban. De ce? Poate pentru că nivelul său intelectual, educaţional este mult peste al celorlalţi deputaţi din AUR. Poate pentru că ştia care este poziţia noastră faţă de acele legi controversate. Poate pentru că a văzut o vulnerabilitate ȋn comportamentul josnic al acelor golani asociaţi cu AUR. Nici nu contează atât de mult, de ce. Contează că a fost totuşi o minte lucidă ȋn acel tăvălug de manipulare şi ură lipsită de discernământ.
Eu am ajuns la jumătate de oră distanţă de la incidentele respective. Am venit tot cu metroul pentru că ȋntâmplarea face să ȋmi fi dus maşina ȋn service fix astăzi. Am trecut prin acelaşi parc Izvor. Am trecut printre protestatari. Unii m-au recunoscut şi m-au avertizat să am grijă cum votez. De obicei dialoghez cu oamenii pentru că am argumente prin care ȋmi susţin poziţiile, dar de data aceasta nu am făcut-o. Se simţea tensiunea. Oamenii, cei care nu erau instigatori, era evident că fuseseră manipulaţi. Li se exploataseră fricile, frustrările, că li se vor lua copiii, că se va vinde ţara, tot repertoriul AUR. Chiar nu era locul să mă opresc să dezbat şi să ȋmi explic poziţia faţă de acele legi.
Am ajuns la aceeaşi poartă S1/S2, am fost ţinut vreo 5 minute ȋn afara porţii şi până la urmă mi s-a permis accesul. De ce mie da şi lui Ludovic Orban nu, probabil că nu vom şti niciodată. Ori cineva a realizat că a greşit ori cineva şi-a ȋndeplinit scopul.
Despre protest ȋn sine, cred cu tărie că este un exercițiu democratic sănătos. Este normal ca oamenii să își exprime opiniile și nemulțumirile public.
Protestele pot deschide discuții despre teme importante pe care le aduc în atenția publică. Teme care altfel ar putea fi ignorate.
Protestele pot fi un mijloc eficient de a provoca schimbări în politică sau societate și au, uneori, capacitarea de a trezi interesul pentru participare la viața politică și socială.
Dar pentru ca protestul să fie un exercițiu democratic este esenţial ca acesta să fie pașnic, să respecte legea și drepturile celorlalți cetățeni şi, mai ales, să nu degenereze în violențe și vandalism.
Ce am avut astăzi în fața Parlamentului, din păcate, nu a respectat nici legea (deoarece nu a fost autorizat) și nici pașnic nu a fost. Oamenii care protestau, cunoşteau foarte puţin din conţinutul real al respectivelor legi de care se temeau. S-au lăsat manipulaţi de liderii AUR fără să citească şi să ȋncerce să ȋnţeleagă cu mintea lor. Mai mult, Ludovic Orban a fost agresat gratuit pentru că poziţia sa publică, ȋncă de acum câteva săptămâni, era de a vota ȋmpotriva acestor legi. Si nu pentru că cineva “fura copiii românilor” peste noapte, ci pentru că erau extrem de prost scrise, pentru că se plecase de la nişte principii bune, dar nu era clar ce anume se doreşte şi cum se vor face intervenţiile, pentru că urmau să fie ȋncadraţi ca şi familii cu risc de separare sute de mii de familii nevoiaşe, ceea ce este absurd. Multe chestiuni prost scrise de către Gabriela Firea, care au dat apă la moară celor de AUR.
Aşadar, nu a fost un scuipat pe obrazul lui Ludovic Orban, ci pe obrazul opoziţiei politice şi a democraţiei ȋn general“.

Politica

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)