Iulian Bănilă, cofondator Beer Zone: Când am deschis afacerea, nu ştiam nimic despre berea artizanală. M-am aruncat, eram să dau faliment. Cred că suntem cei mai dezvoltaţi din ţară, nu sunt mai mult de zece berării de acest gen în România
Afacerea Beer Zone a fost înfiinţată în urmă cu exact zece ani, iar de la an la an a crescut constant, nu doar ca notorietate, ci şi ca număr de angajaţi sau cifră de afaceri. Iulian Bănilă, unul dintre confondatorii Beer Zone din Iaşi, recunoaşte că traseul n-a fost unul simplu şi că au existat suişuri, dar şi coborâşuri. Cum i-a venit ideea afacerii?
”Nişte prieteni mi-au vorbit despre ce înseamnă berea artizanală, eu habar nu aveam. Ei văzuseră în Bucureşti. Am deschis în 2013, dar nu mă pricepeam la bere. M-am aruncat, dar am ştiut că nu am voie să dau greş. După doi ani eram să dau faliment, am făcut sacrificii personale enorme. Trei luni am muncit continuu fără măcar o sâmbătă sau o duminică de stat acasă, până când am adormit aici cu clienţii. Nu mai puteam de oboseală. Nu îmi permiteam atunci să angajez, aveam un singur salariat. Trebuia să îi dau zile libere, dar eu nu puteam să îmi iau. În acel moment am spus că trebuie să fac ceva, altfel duc afacerea în cap. Plus că nu mai rezistam nici eu. Acum am peste 20 de angajaţi, cu tot cu bucătărie”, afirmă Iulian Bănilă.
Acesta mai are doi asociaţi la Beer Zone, fosta sa soţie, dar şi Codrin Toma, un avocat din Paşcani, totodată fostul său coleg de bancă din clasele I-IV.
”El era iniţial client aici la Beer Zone. Nu am deschis berăria cu el, dar i-a plăcut mult conceptul. Recunosc, fără el nu ştiu cum mă descurcam”, a explicat Iulian.
Afacerea a ajuns să aducă profit, dar sunt şi bătăi multe de cap, după cum o spune Iulian Bănilă, care însă e mândru când vine vorba de evoluţia Beer Zone.
”Pe domeniul craft beer, cred că suntem cei mai dezvoltaţi din ţară. Nu sunt mai mult de zece berării de acest gen în ţară. În Bucureşti, Timişoara sau Cluj nu găseşti ceva la nivelul ăsta. Vorbim de segmentul berii artizanale, pentru că altceva este berea industrială. Mai sunt baruri în care găseşti bere craft, dar lângă acea bere găseşti şi o bere industrială. Dacă aş fi adus sortimente gen Bergenbier sau Tuborg, lumea ar fi luat aceste beri, pentru că le-ar fi ştiut, dar nu ar fi încercat sortimentele pe care le am. Când i-ai dat de gust tot vii aici, pentru că ştii că nu mai găseşti în altă parte. Comercializăm între 100 şi 200 de sortimente de bere. Variază. Pot avea 100 de sortimente pe stoc, dar mâine să rămân doar cu 80”, a precizat Iulian Bănilă.
Cofondatorul Beer Zone susţine că apar şi sincope în aprovizionare.
”Când mi se termină un sortiment de bere, nu îmi convine să organizez un transport din Bucureşti, trebuie să aduc 20-30 odată. Dar au fost perioade când am avut şi 200 de sortimente de bere simultan. La draft avem 24 de sortimente”, a declarat Bănilă.
Cum sunt selectate sortimentele de bere care ajung pe mesele clienţilor de la Beer Zone?
”Îmi place să ştiu mereu ce e nou, mă pun la curent, am învăţat mult. Merg şi în străinătate. Oamenii sunt de regulă curioşi. Tipologia omului care vine aici nu este cea clasică a băutorului de bere. Aici vin oameni care ies în afară, care sunt curioşi, care au bani în buzunar, pentru că o bere nu e tocmai ieftină. Spre exemplu berile industriale nu sunt fermentate cum trebuie, de aia este şi ieftină. Berea craft respectă nişte reţete, proceduri şi costă mult mai mult. Una este să produci mii de hectolitri şi alta să produci câte puţin”.
Iulian Bănilă este de părere că în România încă suntem la început pe segmentul berii artizanale.
”Au început într-adevăr să tot apară producători, dar în acelaşi timp au început să şi dispară. Nu toată lumea care şi-a luat un fermentator înseamnă că ştie să facă bere”.
Beer Zone se animă în special seara, iar localul este deschis până după miezul nopţii. Este locul unde au loc discuţii aprinse pe diverse teme.
”Facem evenimente de tot felul, avem lansări de carte, concerte. Sunt discuţii foarte faine care se încheagă la Beer Zone. Mi-ar plăcea să fiu client aici”, spune râzând Iulian Bănilă.