Cum este să pleci iarna cu rulota şi care sunt destinaţiile preferate de ieşeni

Se merge şi în sezonul rece cu autorulota, nu doar vara, iar oamenii îşi fac deja rezervări, afirmă reprezentanţii firmelor de profil. Ba mai mult, pentru cei care lasă totul pentru începutul lunii decembrie ar putea fi târziu. La fel se întâmplă şi cu hotelurile, după cum a păţit-o Manole Zaharia, fondatorul Smiley Camper, una dintre firmele din Iaşi care se ocupă cu închirierea autorulotelor: ”M-am uitat să văd pentru noiembrie o vacanţă cu copiii câteva zile în zona Făgăraş şi este foarte greu de găsit cazare”.

Interesul cel mai ridicat este pentru vacanţa de sărbători, când flota de autorulote de la Smiley Camper este rezervată în proporţie de peste 60 la sută.

”Interesul pentru perioada sărbătorilor este în creştere de la an la an. Peste 60 din flota noastră este rezervată pentru vacanţa de iarnă a copiilor. Am trei rulote care merg tocmai în Finlanda. O familie merge singură, alte două merg împreună. Merg cu toţii la Moş Crăciun în Laponia”, spune Manole Zaharia.
”După ce a trecut nebunia cu pandemia, vacanţa de două săptămâni din iarnă este plină. Există cerere mare pentru perioada aceea. Şi nu se pleacă doar câteva zile, se pleacă una sau două săptămâni prin Europa. Este un comportament nou pentru România, se merge şi iarna fără reţinere”.

Cine sunt cei care preferă vacanţa iarna la rulotă în locul confortului unui hotel?

”Am avut în urmă cu doi ani două cupluri de tineri care au mers prima dată în viaţa lor cu autorulota. S-a întâmplat de Revelion. Acum au ajuns să meargă în vacanţă câte două săptămâni şi e al treilea an la rând. Avem un nucleu de oameni care vin în mod repetat la noi pentru a închiria autorulote, dar sunt şi oameni noi care preferă să încerce”, afirmă fondatorul Smiley Camper.

Întrebarea nr. 1 pe care o adresează cei care vor să meargă iarna este legată de confortul din autorulotă.
”Căldura o poţi regla digital, setezi temperatura la cât vrei”, susţine manole Zaharia.

Însă nu doar Crăciunul sau Revelionul sunt perioadele preferate de ieşeni, ci există şi turismul de weekend. Iubitorii de schi stau cu ochii pe prognoza meteo, iar când este zăpadă din plin devine complicat să mai găseşti o autorulotă liberă pentru închiriat.

”Sunt oameni care ne sună luni sau marţi şi spun că vor o maşină pentru weekend. În general turiştii preferă muntele, iar dacă e zăpadă e şi mai bine. Sunt ieşeni care merg la schi pe final de săptămână. La Câmpulung Moldovenesc sunt pârtii bune. Se duc joi seară, ajung la pârtie. Avantajul că parcarea este liberă şi pot parca unde vor. A doua zi s-au trezit, s-au echipat, iar când s-a deschis pârtia sunt primii acolo. Zăpadă bună, fără coadă şi se dau cu schiurile o oră sau două. Când se aglomerează se întorc la autorulotă la un vin fiert, mânâncă ceva, apoi la prânz când mai scade fluxul se duc înapoi la schiat. Nu ai timpii ăia morţi, când mergi şi cauţi cu disperare loc de parcare. Practic eşti mai mereu pe pârtie. În Austria campingurile de acest gen sunt rezervate integral. Au în medie o sută de locuri, nu mai găseşti nimic la ora asta”, povesteşte Zaharia.

În afara ţării, oamenii se duc în principal la schiat. Iarna trecută mulţi s-au aventurat în Austria, dar din păcate nu era nici pe acolo zăpadă şi s-au reorientat către Italia.

”De asemenea, avem clienţi care se duc iarna la târgurile de Crăciun, în special Viena, Budapesta sau Praga. Cea mai îndepărtată destinaţie pentru o excursie cu autorulota a fost North Cape, Norvegia, cel mai nordic punct al Europei”, a mai spus Zaharia.

Afaceri

Scrie un comentariu

(obligatoriu)

(obligatoriu)